Orechový megaslimák

Cesto: 1/2 kocky droždia, 5 lyžíc krupicového cukru, 3/4 hrnčeka mlieka, 2 hrnčeky hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, 1/2 lyžice soli, 4 lyžice masla (50g),  2 lyžice marhuľového džemu na potretie, tuk na vymazanie formy

Plnka: 1 hrnček mlieka, 3 lyžice krupicového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 lyžica masla, 1 hrnček lieskových orechov, 2 lyžice podrvených piškót, 1/2 hrnčeka sušených marhúľ

Z droždia, lyžice cukru a časti vlažného mlieka pripravíme kvások, krorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, van. cukor, vajce, zvyšné vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Zľahla všetko prepracujeme a nakoniec pridáme 50g roztopeného masla. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi 40 min. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 5mm a potrieme plnkou. Plnku posypeme nakrajanými marhuľami. Stočíme ho do valčeka a nakrájame na plátky hrubé asi 4cm. Slimačíky potrieme maslom a naukladáme do okrúhlej formy. Necháme ich ešte 15 minút vykysnúť a potom pečieme 30 minút, 180 stupňov. Upečené potrieme teplým marhuľovým džemom.

Plnka: Mlieko s cukrom, van. cukrom a maslom necháme zovrieť. Pridáme najemno nastrúhané orechy (ak to bude moc riedke este pridáme viac orechov), krátko povaríme a necháme vychladnúť. Potom vmiešame rozmrvené piškóty.

 

 

Pridala som trošku viac múky a mlieka a urobila som aj slivkové - netreté džemom, posypané sušenými nakrájanými slivkami a potreté roztopeným maslom. (lebo brat nemá rad orechy)