Mramorový so smotanou (hrnčekový)

Suroviny:  3 vajcia, 3/4 hrnčeka oleja, 12 lyžíc práškového cukru, 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry, 2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky, 1 a 1/2 hrnčeka smotany na varenie, 1 lyžička kypriaceho prášku, 20g kakaa, tuk na vymazanie a polohrubá múka na vysypanie formy

Žĺtky vymiešame za postupného pridávania oleja na hustú hmotu. Potom pridáme polovicu cukru, citrónovú kôru a znovy vymiešame. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na tuhý sneh. Potom obe hmoty zľahka spojíme, pridáme polovicu preosiatej múky a polovicu smotany. Nakoniec vmiešame zvyšnú preosiatu múku s kyp. práškom a dve tretiny zvyšnej smotany. Do vymazanej a vysypanej formy nalejeme dve tretiny cesta. Do zvyšného cesta vmiešame preosiate kakao a zvyšok smotany. Kakaové cesto nalejeme do stredu formy a zľahka ho vmiešame do svetlého cesta - vytvoríme mramorovanie. Pečieme v rúre predhriatej na 160 stupňov asi 45 min. Po upečení necháme koláč vychladnúť a ozdobíme. Odporúčam ozdobiť vyšlahanou smotanou s cukrom, ovocím. Ja som zdobila roztopenou čokoládou v smotane, pretože som potrebovala, aby to stuhlo a dalo sa to prenášať (školský výlet).

--> mramorovanie :)

Ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, ale nemám foťák, lebo brat išiel na exkurziu a zobral si ho.